Er zijn veel mensen die met een schilferende huid te kampen hebben vaak al dan niet gecombineerd met roodheid. Oorzaken kunnen verschillend zijn, maar vaak is het een gevolg van een droge huid. Ook kan het een medische aandoening zijn zoals eczeem, seborroische dermatitis en psoriasis.

Psoriasis en eczeem hebben veel overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen. Daarnaast kan het ook het gevolg zijn van een allergische reactie.

Eczeem

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben ‘constitutioneel eczeem’ ( atopisch eczeem). Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen. De huid reageert in een ontsteking waarbij er uitingen zijn zoals jeuk, rode plekken droge huid en schilfers.
Oorzaak is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een prikkel, zoals bijvoorbeeld parfum, lijm, of omgevingsfactoren zoals zon of water warm/koud. Maar de laatste ontwikkelingen laten ook zien dat de gezondheid van de darmen ook een belangrijke rol speelt op eczeem.
Eczeem kan ook erfelijk zijn.

Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte ( afweer tegen bacteriën en virussen), wat een stoornis in de huidgroei veroorzaakt. De vernieuwing van de huidcellen gaat sneller dan normaal. Het uit zich op de huid met witte/zilverkleurige schilfers en rode plekken. Het kan op het hele lichaam voorkomen maar er zijn ook kenmerkende plaatsen zoals op de ellebogen, knieën, scheenbenen en haargrens. De plekken kunnen jeuken maar ook veel pijn doen. Sommige mensen met psoriasis krijgen ook ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten. Het is een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd openbaren.
Er zijn factoren die een psoriasisplek kunnen verergeren, zoals ontstekingen, wondjes, stress en voeding of bepaalde medicijnen.

Welke behandelmethoden bieden wij?

Psoriasis is niet te genezen, maar we hebben wel behandelingen die er toe kunnen bijdragen het te verminderen. Een voorbeeld van een behandeling zou kunnen zijn om de huidbarrière functie te verbeteren. Maar des al niet te min zal altijd het op de persoonlijke situatie afgestemd worden. Dus advies is in eerste instantie de Environ Discovery Treatment.

Advies: