Blog

Acne aanpakken bij de bron

Huidklachten zijn nooit fijn. Vaak is de weerslag op je mentale welzijn nog groter dan de fysieke belemmering. Wanneer je last hebt van veel onzuiverheden en puistjes, gaat dat vaak gepaard met onzekerheid, somberheid en frustratie. Acne is dan ook een erg vervelende huidaandoening wat vaak lastig te verhelpen is. Daarom is het belangrijk te kijken naar alle factoren die van invloed kunnen zijn.

acne

Vervelende klachten

Wist je dat om en nabij 85% van de pubers en jongvolwassenen te maken hebben (gehad) met acne? Dat betekent dat het grootste deel van de mensen goed begrijpen dat de klachten enorm vervelend zijn. In sommige gevallen gaat acne niet over, of is het heftiger dan bij de meeste mensen. Ook kunnen volwassenen door bepaalde redenen te maken krijgen met acne. In al deze gevallen kun je je acne verbeteren door te kijken naar de oorzaken en welke huidverzorging daarbij past.

Ontstaan acne

Acne is een huidaandoening waarbij je zowel mee-eters en bultjes als puistjes en onderhuidse ontstekingen kunt krijgen. De ernst en duur van de aandoening kan erg verschillen. In de kern ontstaan de klachten doordat de talgklieren ontstoken raken. Dat gebeurt doordat de bovenste huidcellen sneller ‘verhoornen’ en daardoor de huid verstoppen. Bacteriën krijgen de kans om zich te vermeerderen waardoor ontstekingen ontstaan.

Verschillende soorten

Er zijn twee soorten acne die je kunt onderscheiden, namelijk inflammatoire en niet-infammatoire acne. Van inflammatoire acne is sprake wanneer de puisten en cystes ontstoken zijn. In dit geval is de huid erg onrustig, rood en pijnlijk. Niet-inflammatoire acne houdt in dat de mee-eters en puistjes wel aanwezig zijn, maar deze niet ontsteken. Acne komt voornamelijk voor op het gezicht, maar ook op je schouders, borst of bovenrug kan acne voorkomen.

Mentaal en fysiek

Zo constateerde Gea dat het bij het verminderen van huidproblemen vaak gaat om een combinatie van oplossingen. Daarvoor is goed contact noodzakelijk. ‘Ik heb het menselijk lichaam altijd al interessant gevonden, maar ook de pathologie daarachter’, licht Gea toe. ‘Ik heb ook in de psychiatrie gewerkt, waar ik veel heb geleerd. Zo ontdekte ik des te meer dat je mentaal welzijn niet los kunt zien van fysiek welzijn en andersom.’ Een goed contact zorgt er bovendien voor dat alle mogelijke bronnen van een probleem gevonden kunnen worden en deze ook gericht kunnen worden aangepakt.

Terug naar de bron

Maar waarom hebben sommige mensen langdurig en veel last van acne terwijl anderen praktisch nooit onzuiverheden hebben? In veel gevallen is dat terug te voeren op de hormoonhuishouding, onjuiste huidverzorging of leefstijl. Een huidprobleem is namelijk nooit een op zichzelf staand iets, het gaat altijd gepaard met oorzaken die niet altijd even zichtbaar zijn. Bij Instituut GAEA helpt Gea deze oorzaken op te zoeken en het huidprobleem bij de bron aan te pakken.

Oplossingen tegen acne

Aan de hand van een Environ Discovery treatment kan bekeken worden waar de problemen vandaan komen en welke behandelmethode het beste past bij jouw specifieke klacht. Vervolgens kan er gedacht worden aan een peelingkuur, vitaminekuur en eventueel een behandeling met de DF-machine. Andere mogelijkheden zijn voedingsadvies of een microneedlingbehandeling. En wist je dat behandelingen tegen acne in sommige gevallen vergoed wordt?

Meer weten?

Wil je meer weten over wat je kunt doen tegen acne? Of heb je een andere vraag omtrent huid(gezondheid)? Dan ben je bij Instituut GAEA aan het goede adres. Gea staat graag voor je klaar met raad en daad op het gebied van huidverbetering, -verjonging en -verzorging.

Ervaringen

Top medisch advies en fijn geholpen voor herhaling vatbaar.

- Pascal

Zeer professioneel en zeer vriendelijk

- Henny

Zeer goede ervaring

- Wim